Stigma : poznámky k problému zvládání narušené identity - Goffman, Erving, 1922-1982 (Sociologické nakladatelství, 2003)
Analýza každodenních pocitů a zkušeností abnormálních, tedy stigmatizovaných, jedinců (např. lidé duševně či tělesně postižení) slouží k obecným závěrům. Nositelé normality a stigmatizovaní nepředstavují pouze osoby, ale především stanoviska, utvářená v sociálních situacích během vzájemných kontaktů. Jedná se sice o proměnlivé interaktivní role, avšak následkem celoživotních atributů se konkrétní osoba může stát určitým typem: ve všech sociálních situacích bude hrát abnormální roli.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: sociální identita; stigma (sociální psychologie); social identity; stigma (social psychology); eseje; essays