Současné proměny vzdělávání učitelů - Spilková, Vladimíra, 1956- (Paido, 2004)
Kniha informuje o současném stavu systému vzdělávání učitelů v České republice. Profesionalizace učitelství, nutnost nových učebních metod a jejich celostátní prosazení jsou hlavními myšlenkami publikace, která se podrobně věnuje inovacím v přípravě učitelů mateřských, primárních a sekundárních škol. Autorky jednotlivých kapitol přihlížejí k evropskému kontextu, ke změnám, kterými české školství prošlo po roce 1989, a k novým dlouhodobým cílům vzdělávání. Kniha obsahuje výsledky řady výzkumů zaměřených na budoucí pedagogy a poukazuje na opodstatněnost nových výukových modelů (např. koncepce kurzu "Osobnostní a sociální výchova", nebo př. dramatické výchovy). Součástí publikace je rozsáhlý seznam literatury pro obor učitelské teorie.
Keywords: vzdělávání učitelů -- Česko; teacher education -- Czechia; monografie; monographs