Rukojeť ; Rozpravy - Epiktétos, asi 55-asi 135 (ČSAV, 1957)
Ve svazku je přeloženo celé dílo stoického filosofa a moralisty Epikteta, jak se dochovalo v Arrianových zápiscích: Rukojeť, která ve 53 kapitolách podává souhrn Epiktetových mravních zásad, čtyři knihy Rozprav a zlomky.Základem Epiktetovy ethiky, která se svým asketismem i jinými stránkami blížila křesťanství, bylo učení, že člověk má žít v souladu s přírodou, neprotivit se ranám osudu a všemožně usilovat o svou mravní dokonalost
Přeloženo z řečtiny
Keywords: řecká antická filozofie; stoicismus; morálka; Greek philosophy (ancient); stoicism; morality; dialogy; úvahy; dialogues; essays