Psychologie školní úspěšnosti žáků - Helus, Zdeněk, 1935-2016 (Psychologická literatura, 1979)
Práce pojednává o pojetí školní úspěšnosti žáků, o jeho podstatě a funkci ve výchovně vzdělávacím procesu. Věnuje pozornost problému motivace, jež ovlivňuje žákovu školní úspěšnost, probírá teorii a systémy efektivního řízení učební činnosti a využívání učebního cíle a úloh v zájmu školního úspěchu žáka