Odškolnění společnosti : (polemický spis) - Illich, Ivan, 1926-2002 (Studie (Sociologické nakladatelství), 2001)
Kritická analýza poslání základní, střední i vysoké školy jako instituce zdůrazňující svým žákům svoji nepostradatelnost a vnucující jim základní zásady občanské zodpovědnosti a principy tržní ekonomiky, především zvyšování spotřeby, která je v rozporu k šetrnosti ke zdrojům i k ochraně životního prostředí. Charakteristika společenské i ekonomické neefektivnosti podpory chudých v rámci systému školství. Autor, americký sociolog, usiluje o zrušení monopolu klasické školy na vzdělávání občanů - o tzv. odškolnění (deschooling, Entschulung). Většina Američanů prý totiž získala své znalosti buď praxí nebo jako autodidakti, tj. bez oficielní školy. Kniha je doplněna autorovou předmluvou k 1. vydání z r. 1970 a ke 4. vydání z roku 1995. N1b kü