Moderní architektura v Československu - Dostál, Oldřich, 1926-1966; Pechar, Josef, 1934-; Procházka, Vítězslav (Obelisk, 1970)
Poněkud detailně rozšířená publikace si i ve druhém vydání uchovala původní koncepci: fotografiemi a obrázky (v počtu 317) i slovnímm komentářem shrnuje směry a tendence československého stavebního umění od počátku dvacátéhostoletí až po druhou polovinu šedesátých let. Zahrnuje tak secesní, kubistický, puristický a funkcionalistický projev i další "zjemnění architektonické mluvy" a rozvíjení poválečného úsilí o harmonické vyjádření moderních záměrů
7000 výt
Obálku s fot. Václava Toužímského a Zdeňka Voženílka a vazbu navrhli Přemysl Pospíšil a Miroslav Rada
Souběž. název, text a vysvětl k fot. přel. do ruš. Galina Vaněčková a Milena Manová, do něm. Gustav Solar, do angl. Slavoš Kadečka, do franc. Konstantin Jelínek, do špan. František Tomášek
Tit. dvoulist
Keywords: 20. stol.; funkcionalismus; kubismus; purismus; secese; Česko; česká architektura; obrazové publikace