Matematika a logika : retrospektiva a perspektivy - Kac, Mark, 1914-1984; Ulam, Stanislaw M., 1909-1984 (Řada teoretické literatury, 1977)
Autoři probírají množství problémů z různých období historického vývoje matematiky, které daly podnět k některým z jejích nejplodnějších směrů. Jedná se o konkrétní i abstraktní problémy, jež byly vybrány tak, aby ukázaly jakobjekty, tak i metodu matematiky. Zabývají se rovněž vztahem mezi matematikou a empirickými disciplínami a naznačují výhledy matematiky do budoucnosti