Matematická statistika - Anděl, Jiří, 1939-2021 (Řada teoretické literatury, 1978)
Práce pojednává o nejpoužívanějších statistických metodách. Matematická forma i způsob propracování odpovídá základním matematickým příručkám, ale současně autor usiloval o to, aby byla jasná motivace jednotlivých postupů a interpretace získaných výsledků. Hlavním matematickým aparátem je teorie matic, což je v souladu s celkovým trendem moderní matematické statistiky.