Labyrint světa a ráj srdce : to jest světlé vymalování, kterak v tom světě a věcech jeho všechněch nic není než matení a motání, kolotání a lopotování, mámení a šalba, bída a tesknost, a naposledy omrzení všeho a zoufání: ale kdož doma v srdci svém sedě s jediným Pánem Bohem se uzavírá, ten sám k pravému a plnému mysli upokojení a radosti že přichází - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (Odeon, 1984)
Do města přichází poutník, který coby nezávislý pozorovatel dění ukazuje cestu k sobě samému. Kritizuje špatnost tehdejšího světa a z pohledu vysoké věže, čnící nad městem, vidí ideály tzv. panharmonie a Božího pořádku na Zemi. V závěru se poutník dostává do malé světničky, jež zosobňuje jeho srdce a zde se setkává s Ježíšem Kristem. Významný myslitel takto vymezuje cestu vedoucí k míru a harmonii...
Vydání upraveno podle 2. vydání z r. 1663 v Amsterodamě
Frontispis
19 000 výt.
Keywords: 17. století; smysl života -- křesťanské pojetí; duchovní poznání; křesťanský život; křesťanská víra; pansofie; společnost -- 17. století; křesťanská filozofie -- Česko -- 17. století; sense of life -- Christian approach; spiritual knowledge; Christian life; Christian faith; pansophy; society -- 17th century; Christian philosophy -- Czechia -- 17th century; pojednání; alegorie; essays; allegories