Jak psát a jak nepsat česky : naše čeština a naše nešvary - Sgall, Petr, 1926-2019; Panevová, Jarmila, 1938- (Karolinum, 2004)
Publikace si neklade za cíl pojednat o gramatice českého jazyka v celé její úplnosti. Zaměřuje se spíše na dílčí gramatické jevy, které mohou často působit potíže při jejich správném užívání ve spisovném písemném projevu a které proto vyžadují bližší rozbor a vysvětlení. Autoři zpracovávají jazykové případy, se kterými se běžně, někdy každodenně, setkáváme, máme-li vytvořit spisovný, správně formulovaný text informativního, naučného charakteru.
Keywords: čeština; psané texty; jazykové chyby; jazyková kultura; Czech language; written texts; language errors; language-culture; příručky; handbooks and manuals