Jack : rovnou k věci - Welch, Jack, 1935-2020; Byrne, John A. (Pragma, 2005)
Rozsáhlé autobiografické vzpomínky předního amerického managera nás zavádějí do prostředí americké tržní ekonomiky druhé poloviny 20. století. J. Welch nastoupil jako čerstvý inženýr do společnosti General Electric v roce 1960 a působil zde až do roku 2001. Z této doby pracoval 20 let ve funkci generálního ředitele G.E. Jeho vzpomínky mapují celé toto dlouhé období z různých hledisek. Jako manager popisuje marketingovou strategii tohoto obřího podniku s jejími velkými úspěchy i prohrami. Mezi úspěchy patří koupě a začlenění různých firem do G.E., její úspěšné vzdorování japonské konkurenci a prosazení internetového obchodu. Za neúspěch považuje nutnost propouštění mnoha zaměstnanců nebo jejich selhání v podobě finanční zpronevěry. Mnoho pozornosti je věnováno personální politice v podniku, vyhledávání nových lidí a povyšování schopných pracovníků. Kniha podává ucelený obraz o vnitropodnikové strategii obří americké společnosti i o situaci na americkém trhu v daném odvětví na konci 20. století.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: Welch, Jack, -- 1935-2020; General Electric Company; manažeři -- Spojené státy americké; podnikový management -- Spojené státy americké; úspěch v podnikání -- Spojené státy americké; executives -- United States; industrial management -- United States; success in business -- United States; populárně-naučné publikace; popular works