Irsko - Frank, Jan, 1977- (Libri, 2006)
Pravěké osídlení. Keltové a jejich kultura jako základ irské civilizace. Křesťanství. Feudální roztříštěnost. Normanská expanze. Anglická kolonizace od 2. pol. 12. stol. Pronásledování irských katolíků. Boj za zrušení unie s Británií a geneze do současnosti přetrvávajícího konfliktu (Severní Irsko). Irské národní hnutí v 19. stol. Kompromisní smlouva s Velkou Británií z r. 1921. Úplná nezávislost země od r. 1949.
Chronologický přehled
Keywords: Irsko -- dějiny; Ireland -- history; přehledy; surveys