Geochemie - Saukov, Aleksandr Aleksandrovič, 1902-1964 (Práce Československé akademie věd. Sekce geologicko-geografická, 1954)
Kniha vysvětluje nejdůležitější problémy geochemie a kromě toho stručně pojednává o struktuře atomu, o krystalové chemii, o energetice krystalové mřížky a uvádí theoretické vzorce pro vypočítávání energie takové mřížky. Knihy, která je psána v duchu učení V.I. Vernadského a A.E. Fersmana, mohou používat i specialisté jiných geologických disciplin