Dobrý den, socho! - Horníček, Miroslav, 1918-2003 (Pragensia, 1977)
Nejrůznější sochy lidí, mýtických postav, zvířat a další dekorativní prvky, jež zdobí stavby našich měst, nejsou pro autora pouze součástí dějin měst, architektury, ale i výpovědí o městě a životě jeho obyvatel. Proto stěmitosvědky minulosti navazuje dialog, v němž se snaží přimět čtenáře podívat se na zdánlivě všední věci novým pohledem