Díváme se na obrazy - Zykmundová, Anna, 1913-; Zykmund, Václav, 1914-1984 (Umění lidu, 1956)
Autoři vysvětlují živou a poutavou formou základní otázky umělecké tvorby. Na vybraných obrazech našich klasiků (Mánesa, Purkyně, Alše, Chittussiho, Slavíčka a j.), jež jsou v publikaci reprodukovány, objasňují podstatu výtvarného umění a ukazují, jak složité a obtížné je citlivě vnímat umělecké dílo. Zdůrazňují rozdíly mezi vědeckým a uměleckým poznáním a osvětlují některé obecné pojmy z theorie výtvarného umění, jako na př. pojem námětu, obsahu, formy a typičnosti uměleckého díla. Velmi zevrubně se zabývají otázkou kýče a ukazují, jak tento výtvor, vlastní buržoasní společnosti, odlišit od skutečného umění