Deset knih o architektuře - Vitruvius Pollio, Marcus, činný 1. století př. Kr (SNKLHU, 1953)
Dílo římského stavitele a architekta zahrnuje stavební techniku a stavební umění, gnomoniku čili sestavování přístrojů na měření času a mechaniku, to jest sestavování strojů na zdvíhání nákladů i vody a strojů, které byly tehdy používány k ochraně před nebezpečím a ke spáse v nouzi (jsou to tak zvané katapulty a škorpiony). V díle jsou uloženy velké znalosti theoretické i praktické tehdejší doby, jak v oboru stavitelství budov, měst, chrámů, opevnění, divadel, lázní, závodních drah, vodních vedení, studen, cisteren a jiných zařízení, tak i v oboru astronomie a jiných věd
2200 výt
Odchylky od sovět. vyd
Pozn
Přehl. lit
Věcný rejstřík
Keywords: Architektura; Astronomie; starověk; stavitelství; teorie; římský; život a dílo