Dějiny estetiky - Utitz, Emil, 1883-1956 (Orientace, 1968)
Svazek otiskuje dvě studie pražského rodáka Emila Utitze, vynikajícího německého estetika, kritika, psychologa a filosofa kultury. První z nich, Dějiny estetiky z roku 1932, jsou podrobným výkladem estetické problematiky,který sipřes svou zkratkovitost ponechal plnou propedeutickou hodnotu. Druhý text, přednáška Starořecká teorie umění jako úvod do evropské estetiky, je poslední Utitzovou prací (1956)