Člověk a stroj : úvod do inženýrské psychologie - Křivohlavý, Jaro, 1925-2014 (Vědecké řízení, 1970)
První knižní souhrn zásadní problematiky vědního oboru inženýrské psychologie se orientuje především na určování lidských výkonnostních mezí v systému člověk-stroj, k úpravě těch rozhodujících strojních partií, které jsou ovládacími součástmi a prameny informací, a k pracovním poměrům a komunikaci mezi lidmi ve skupinách, zapojených do složitých technických soustav. Autor rozvádí informační a energetickou úlohu člověka v konstelaci "jeden člověk- jeden stroj " i ve zmnoženém uspořádání typu "lidé - stroje"