Chemie - Odvárka, Jaroslav, 1934- (Kurs techn. znalostí. Příruční učební texty, 1967)
Obsahuje nejdůležitější poznatky a zákony z chemie obecné, anorganické i organické. Mimo jiné se zabývá i chemickou úpravou kovů, elektrolyty a makromolekulární chemií. Volí příklady ze strojírenství se zřetelem na použití plastických hmot. Elementární způsob výkladu nepředpokládá předchozí znalosti