Archetypy a nevědomí - Jung, Carl Gustav, 1875-1961 (Nakladatelství Tomáše Janečka, 1997)
Psychika lidské bytosti není určována pouze individuálními niternými vlivy, nýbrž i archetypy, jež jsou společné různorodým kulturám. Psychika každého z nás je totiž spoluurčována duchovním dědictvím všech předchozích generací (tj. kolektiv- ní nevědomí). Kolektivní nevědomí zosobňuje duchovní dědictví celého dosavadního vývoje lidského druhu. Druhý svazek spisů obsahuje práce o této ústřední proble- matice myšlenkového systému švýcarského psychologa. Jediným nedostatkem zásluž- ného jungovského projektu je, že zakladatel analytické psychologie by si zaslou- žil český překlad uceleného kritického vydání sebraných spisů. Pc.
3500 výt
Dotisk v r.1998 a 1999
Odborný redaktor českého vydání 2. svazku Karel Plocek
Keywords: hlubinná psychologie; archetypy; kolektivní nevědomí; depth psychology; archetypes; collective unconsciousness; výbory; selected works