Aeneis - Vergilius, 70 př. Kr.-19 př. Kr (Svoboda, 1970)
Třetí vydání Aeneidy v českém jazyce, monumentálního eposu římského básníka z prvého století před n. l., díla, které ještě dnes patří k základním hodnotám naší civilizace. Epos, jenž měl Římanům nahradit oba homérské eposy,Iliadu a Odysseu, a oslavit dějinné poslání římského národa, nalézá svého hrdinu v Aeneovi, který po pádu Tróje dostává osudové poslání, dojít do Itálie a stát se tam praotcem římského národa. Takto vzniká epická báseň, líčícíAeneův útěk z hořící Tróje, jeho bloudění po moři, přistání v Latiu a boj o poslání určené mu osudem. Přítomné vydání vychází z překladu O. Vaňorného, je však zdokonaleno F. Stiebitzem a pořadatelem R. Mertlíkem
42000 výt
Il. protitit. list
Obálka a vazba: Leo Novotný
Pozn. a seznam vl. jmen zprac. Rudolf Mertlík
Keywords: Vergilius, -- 70 př. Kr.-19 př. Kr.; antické literatury; starověký Řím; latinská starověká literatura