Životní prostředí očima přírodovědce - Moldan, Bedřich, 1935-; Zýka, Jaroslav, 1922-2010; Jeník, Josef, 1929-2017 (Academia, 1979)
Populárně vědecká práce o otázkách tvorby a ochrany životního prostředí z hlediska přírodovědce se zabývá vztahem člověka a přírody v minulosti, problémy současného zamořování, zkoumá děje a vazby v biosféře a zákonitosti ekosystému. Probírá metabolismus lidské společnosti, zdroje, transport a využívání energie, koloběh látek a zamýšlí se nad prognózami života na Zemi.
Keywords: životní prostředí; člověk a životní prostředí; ohrožení životního prostředí; environment; man and environment; threats to environment; populárně-naučné publikace; popular works