Základy numerické matematiky - Ralston, Anthony (Academia, 1973)
K porozumění obsahu knihy je třeba znalosti základů matematické analýzy a některých jejích vyšších partií, jako jsou teorie Fourierových řad, ortogonálních polynomů a funkci komplexní proměnné, jistého minima znalostí o lineární algebře a o samočinných počítačích, dále pak zkušeností s nějakým programovacím jazykem. Autor probírá aproximace pomocí polynomů, interpolace, numerický výpočet derivace, numerickou kvadraturu a sumaci a numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Zabývá se aproximacemi-metodami nejmenších čtverců a minimalizace maximální chyby, řešením rovnic, vlastními čísly a vlastními vektory matic.
4000 výt.
Keywords: numerická matematika; učebnice vysokých škol