Základy chemické termodynamiky K. Denbigh ; přeložili Čestmír Černý, Jan Krejsa, Jindřich Poláček - Denbigh, Kenneth George, 1911-2004 (Řada chemické literatury, 1965)
Obsáhlé dílo anglického profesora chemického inženýrství a technologie. V první části probírá základy termodynamiky, podávané tradičním způsobem, v druhé, jádru knihy, otázky chemické a fázové rovnováhy v ideálních a neideálních plynných směsích a v kapalných roztocích elektrolytů a neelektrolytů, ve třetí stručně uvádí do statistické mechaniky. Termodynamika mezifázových jevů není zahrnuta. Ke každé kapitole jsou připojeny příklady, jejichž řešení je vyloženo v závěru