Vybrané spisy v pěti svazcích. Svazek 1, - Marx, Karl, 1818-1883; Engels, Friedrich, 1820-1895 (Nakladatelství Svoboda, 1976)
První svazek zahrnuje významné práce z let 1843-1849, v nichž oba klasikové formulují svůj materialistický a komunistický světový názor a zasahují aktivně do politického života. Najdeme zde Úvod ke kritice Hegelovy filozofie práva, výňatky ze Svaté rodiny, z Postavení dělnické třídy v Anglii, z Německé ideologie, dále Manifest komunistické strany se všemi předmluvami, Marxovy a Englsovy dopisy z období jejich činnosti ve Svazu komunistů aj.
Keywords: Marx, Karl, -- 1818-1883; Engels, Friedrich, -- 1820-1895; komunismus; socialismus; marxismus; politická filozofie; politika; spisy