Vybrané spisy Jana Amose Komenského. Svazek IV, - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (Státní pedagogické nakladatelství, 1966)
Výbor z jednoho z nejdůležitějších souborů Komenského, obsahujícího sedm spisů, které shrnují všechny jeho názory filosofické, pedagogické, lingvistické a společenskoorganizační. Podávají plán a metodu nápravné práce lidského pokolení a konkrétní nástin nové organizace lidské společnosti a vytyčují předpoklady k vytvoření mezinárodního filosofického jazyka. Hesla pansofického slovníku, jehož ukázka je připojena, jsou sestavena v abecedním pořádku.