Vybrané spisy Jana Amose Komenského. Svazek III, - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (Státní pedagogické nakladatelství, 1964)
Vynikající, myšlenkami a podněty stále živé dílo je podrobným rozborem metody vyučování jazykům a návodem k němu. S návodem, věnovaným především latině, jež byla v době Komenského jazykem mezinárodním a školním, ale obdobněplatným i pro jazyky jiné, jsou nerozdílně spojeny výklady o poslání řeči, povaze jazyků a vztazích mezi nimi.
Přeloženo z latiny
Keywords: jazyky; jazyková výuka; předmětová didaktika; školní didaktika; languages; language teaching and learning; teaching school subjects; teaching; výbory; selected works