Vybrané spisy Jana Amose Komenského. Sv. II, - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (Základní pedagogická díla. Vybrané spisy Jana Amose Komenského, 1962)
Uvedené menší práce Komenského z doby jeho pobytu v Blatném Potoku (1650 až 1654) a v Amsterodamu (1656-1658) jsou bohatým zdrojem poznání jeho vychovatelských zásad a cílů. V souboru prací z potockého období je patrno jejich praktické uskutečňování při provádění školské reformy, jež mu umožňovala naplňovat ideu vševědné školy, v amsterodamských pojednáních jsou pak v kostce shrnuty jeho pedagogické ideje vůbec.