V labyrintu proroctví : sociální prognostika a ideologický boj - Arab-Ogly, Edvard Arturovič, 1925- (Práce, 1975)
Práce sovětského publicisty, věnovaná kritické analýze buržoazních futurologických koncepcí, se zabývá nejen metodologickými a teoretickými otázkami, ale zejména ideologickým obsahem futurologie. Seznamuje s hlavními centry futurologického bádání na západě i s nejdůležitějšími směry a výsledky jejich výzkumů a dochází k závěru, že kapitalismus není schopen včas předvídat sociální důsledky vědeckotechnické revoluce, ani je podřídit kontrole společnosti
Přeloženo z ruského originálu
Keywords: prognostika; predikce; futurologie; ideologie; prognostics; prediction; futurology; ideologies