Úvod do kognitivní vědy : mysl a myšlení - Thagard, Paul, 1950- (Portál, 2001)
Kanadský univerzitní profesor nabízí široké veřejnosti průvodce po vědním oboru kognitivní vědy. Stručně psaný text, zpracovaný do jednotlivých vnitřně členěných kapitol, se zabývá výše uvedenou vědní disciplínou z hlediska metodologie, kterou uvádí spíše jen v náčrtech na základě srovnávání s metodologickými přístupy věd jiných. Velký důraz je kladen na doložení oprávněnosti a opodstatněnosti existence tohoto vědního oboru z hlediska jeho zařazení do celkového systému věd. Následující citace z autorova úvodu vypovída mnohé o jeho vlastním metodologickém přístupu k této problematice: "(...)Mým cílem bylo napsat knihu srozumitelnou pro všechny studenty, kteří se rozhodli zapsat si Úvod do kognitivní vědy. To vyžaduje podat například logiku tak, aby jí rozuměli psychologové, počítačové algoritmy ve formě stravitelné pro lingvisty a filozofické spory na úrovni pochopitelné i pro informatiky.(...). N2c 16.2.2001 Simcikog