Ultrazvuk v měřicí technice - Obraz, Jaroslav, 1924-2005 (Státní nakladatelství technické literatury, 1976)
První souborná publikace o ultrazvuku v měřicí technice nejprve seznamuje s fyzikálními základy měření ultrazvukem, s měřicími metodami a přístroji. Další kapitoly jsou věnovány praktickému využití ultrazvukové měřicí technikyv defektoskopii, při měření tloušťky, mechanických vlastností a stavů tuhých látek, ultrazvukovému měření v geologii, použití ultrazvuku v lékařství apod.
Keywords: měřicí technika; ultrazvuk