Trénink kreativity : podněty pro rozvinutí tvořivého potenciálu na celý rok - Maisel, Eric, 1947- (Portál, 2002)
Praktická příručka poskytuje návody na rozvoj kreativity. Rady a praktická cvičení jsou rozfázovány do jednotlivých týdnů v průběhu celého jednoho roku a měly by se praktikovat ve vztahu k určitému stanovenému projektu, úkolu (pokud čtenáře žádný konkrétní úkol nenapadne, studium knihy mu pomůže vhodný úkol nalézt). Každý týden si budoucí tvůrčí osobnost osvojí a nacvičí nějakou kreativní schopnost či dovednost, kterou v budoucnu pak využije ve svém pracovním i osobním životě. Sebevědomí, samostatnost, lepší využití myšlení a představivosti - to vše je v kreativním životě nezbytné. Návody pro získání tvůrčích schopností jsou jednoduché, chce to jenom čas a systematickou práci na sobě. Autor doporučuje řadu speciálních cvičení a úkolů pro rozvoj tvůrčího potenciálu - např. mentální cvičení na vyčištění mysli a osvojení si základů psychohygieny, navázání hlubších kontaktů s druhými lidmi prostřednictvím společných akcí (doporučuje se cokoliv - počínaje míčovou hrou a konče malou protestní demonstrací), uvědomování si souvislostí a významných podnětů prostřednictvím práce s barvami, tabulemi, různými předměty, v neposlední řadě se dá využít pro rozvoj kreativity také sex. 15. 11. 2002 Sára
Keywords: tvůrčí myšlení; tvůrčí osobnost; kreativita; creative thinking; creative personality; creative ability; populárně-naučné publikace; popular works