Teorie pravděpodobnostního výběru s aplikacemi na výběrová šetření - Hájek, Jaroslav, 1926-1974 (NČSAV, 1960)
Převážně teoretická práce, uvedená stručnými základy statistiky, počtu pravděpodobnosti a matematické statistiky, vykládá klasické metody výběru a odhadu, včetně oblastního, skupinkového, dvoustupňového a dvounásobného výběru a poměrového a regresního odhadu. Další část knihy obsahuje v monografických kapitolách autorovy vlastní příspěvky k výstavbě moderní teorie pravděpodobnostního výběru.