Technika zobrazení fyzikálních polí - Sequens, Jiří (Academia, 1980)
Vysvětluje základy teorie optických metod zobrazení, vlastnosti optické mřížky, polarizaci světla a rozptyl světla v zakalených prostředcích. Popisuje hlavní optické metody využívající změny v indexu lomu, metody využívající dvojlomu a stáčení polarizační roviny světla a optické vlastnosti kapalných krystalů. Pojednává o luminiscenčních jevech, holografii a uvádí některé příklady z technické praxe.
1000 výt.
Obsahuje bibliografii
Anglické resumé
Věcný rejstřík
Keywords: diagnostické zobrazovací metody; fyzikální měření; optické systémy; fyzikální pole; polarizace (fyzika); optické difrakční mřížky; kapalné krystaly; holografie; luminiscence; termografie; zobrazení; optické metody; zobrazovací metody; lom světla; index lomu; příručky