Technika zobrazení fyzikálních polí - Sequens, Jiří (Studie ČSAV, 1980)
Vysvětluje základy teorie optických metod zobrazení, vlastnosti optické mřížky, polarizaci světla a rozptyl světla v zakalených prostředcích. Popisuje hlavní optické metody využívající změny v indexu lomu, metody využívající dvojlomu a stáčení polarizační roviny světla a optické vlastnosti kapalných krystalů. Pojednává o luminiscenčních jevech, holografii a uvádí některé příklady z technické praxe.