Ruští realističtí malíři XIX. století : Peredvižnici - Fiala, Vladimír, 1922-1997 (Světové dějiny, 1951)
Uměl. hist. studie o hl. postavách peredvižnického hnutí krit. realismu v rus. malířství, které vyrostlo "z revolučně demokratických proudů, které spolupůsobily při zániku feudálního řádu a provázely růst buržoasní třídy.Tvorba peredvižníků byla důležitou ideovou zbraní pokrokových sil v boji proti samoděržaví a proti všemu zpátečnickému. Peredvižnici se ve svém díle zabývali takovými problémy, jejichž řešení bylo podmínkou úspěšného boje za skutečné osvobození lidu, za sociální spravedlnost. Ve výtvarném umění to bylo v tak širokém, měřítku dosud nevídané a ruští malíři se tím zařadili do předvoje světové kultury."