Příručka kinematiky s příklady - Brát, Vladimír, 1927-1983 (Řada strojírenské literatury, 1973)
V pěti částech příručky (kinematika bodu, kinematika tělesa, kinematika sou časných pohybů bodů a těles, kinematika mechanismů, vybrané kapitoly) je rozpracován přehled kinematiky a základy teorie mechanismů. Každákapitolaobsahuje nejprve přehled látky, po něm následují vzorové řešené příklady, dále příklady neřešené, u nichž je většinou uveden výsledek nebo naznačen postup. Příklady jsou obecné i numerické,ksamostatnému řešení kinematických problémů