Antioxidanty - Pospíšil, Jan, 1926-2011 (Academia, 1968)
Řešení problematiky ochrany a stabilizace organických látek proti oxidaci, a tím i soustavného výběru stabilizačních systémů, provádí autor na základě teoretických výzkumů mechanismu autooxidace. Zabývá se dále inhibitoryoxidace, tj. antioxidanty a jejich analýzou. Uvádí metody studia průběhu oxidace, hodnotí účinnost inhibice a věnuje pozornost vztahům mezi chemickým složením antioxidantů a jejich účinností. Všímá si i jejich toxicity a podávápřehled komerčních antioxidantů a jejich výrobců.