Problémy termoelasticity - Nowacki, Witold, 1911-1986 (Řada teoretické literatury, 1968)
Matematickým podkladem knihy je systém diferenciálních rovnic vzniklých spojením rovnic přetvoření známých z teorie pružnosti a rovnic tepelného pole. Jedna část jejich řešení má charakter tepelného potenciálu, druhá obsahujesložky Galerkinova vektoru posunutí. V některých případech je užito Majzielovy nebo Airyovy metody řešení. Autor vychází vždy z Greenovy funkce pro napětí a používá Fourierovy, Hankelovy a Laplaceovy transformace. V posledních kapitolách se autor zabývá tepelným napětím ve viskoelastickém tepelně vodivém prostředí.