Princip zachování orbitalové symetrie při chemických reakcích - Woodward, Robert Burns, 1917-1979; Hoffmann, Roald (Academia, 1973)
Při studiu mechanismu organických reakcí i při řešení syntetických a laboratorních problémů se velmi osvědčil princip zachování orbitalové symetrie. Autoři tento princip vysvětlují a dokládají ho na příkladech, zahrnujícíchhlavnítypy součinných organických reakcí. Podávají rovněž rozbor dvou zvláštních typů cheletropní reakce a cykloadiční reakce ketenů, na nichž demonstrují význam principu zachování orbitalové symetrie pro porozumění apředpovídání průběhuchemických přeměn.