Až najdu klíč - Ahndoril, Alex (Host, 2023)
Úspěšná švédská autorská dvojice vstupuje do kriminálního žánru s novým pseudonymem a jiným typem detektivky. Honosné sídlo, lepší rodina plná tajemství a logické dedukce upomínají na detektivky klasické anglické školy. Soukromá vyšetřovatelka Julie Starková přijímá neohlášenou návštěvu. Per Günter Mott, který je jedním z majitelů rodinné firmy, se předchozího dne zúčastnil schůze správní rady a povečeřel na svém panství. Ráno pak v mobilu našel fotografii zkrvaveného svázaného muže s pytlem na hlavě. Kvůli výpadkům paměti způsobeným velkým množstvím alkoholu ale netuší, jak se snímek do telefonu dostal a kdo je na něm. Ze strachu o svoji pověst si chce Julii najmout, aby očistila jeho jméno, než se do případu vloží policie. Julie požádá svého bývalého manžela Sidneyho Mendelsona, který pracuje u městské policie, aby jí pomohl. Doufá, že by to mohla být šance získat ho zpět. Julie a Sidney se vydají do honosného sídla, kde se postupně seznamují se členy rodiny Pera Güntera. A jak se ukáže, každý z nich má své tajemství. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo ze švédštiny
Keywords: švédské romány; detektivní romány; Swedish fiction; detective novels