Panorama českého filmu - Bilík, Petr, 1974- (Rubico, 2000)
Panorama českého filmu poskytuje základní informace o české kinematografii od jejího vzniku až po současnost. Chronologické členění kapitol odpovídá historickému vývoji českých dějin 20.stol. Jednotlivé kapitoly pak přibližují specifika některých filmových druhů a žánrů - komedie, historického filmu, animovaného filmu, filmových adaptací a dokumentárního filmu. Zároveň informuje o vývoji české teorie filmu a významných představitelích české filmové režie.