Texty písní - Kryl, Karel, 1944-1994 (Torst, 2024)
Osmdesát let od narození a třicet let po smrti Karla Kryla vydává nakladatelství Torst úplný soubor všech jeho písňových textů, připravený na základě jeho rukopisů a s jeho vlastními ilustracemi. Součástí knihy je zevrubná ediční a textologická poznámka a rozsáhlý hudebně-historický komentář. Písňové texty Karla Kryla patří k základním hodnotám poválečné české literatury a kultury. Pomáhaly lidem v nouzi a zoufalství, burcovaly, bavily a varovaly. Krylova poetika sahá od historizujících obrazů k poetickým hříčkám, od milostné písně k písni protiválečné, od osobního vyznání k celospolečenské výpovědi. Ani třicet let po autorově smrti neztratily nic ze své působivosti a naléhavosti. Nakladatelská anotace.
Keywords: Kryl, Karel, -- 1944-1994; 1964-1994; česká poezie -- 20. století; písňové texty -- Česko -- 20. století; Czech poetry -- 20th century; texts of songs -- Czechia -- 20th century; česká poezie; písňové texty; sebrané spisy; komentovaná vydání; Czech poetry; song texts; collected works; annotated editions