Osudy lidských společností : střelné zbraně, choroboplodné zárodky a ocel v historii

Velmi dobrá a zásadní práce, na níž možná cennější než odpovědi jsou otázky promyšleně vznášené na základě studia evoluční biologie, biogeografie, molekulární fyziologie, kulturní antropologie a dalších vědeckých disciplín a vycházející ze systematického studia odlišností celé řady lidských společen...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Diamond, Jared M. 1937- (Author)
Other Authors: Urban, Zdeněk, 1925-2009 (Translator)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Columbus, 2000
Edition: 1. vyd.
Subjects:
ISBN: 8072490478
Physical Description: 525 s., [32] s. obr. příl. : il., mapy ; 24 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Velmi dobrá a zásadní práce, na níž možná cennější než odpovědi jsou otázky promyšleně vznášené na základě studia evoluční biologie, biogeografie, molekulární fyziologie, kulturní antropologie a dalších vědeckých disciplín a vycházející ze systematického studia odlišností celé řady lidských společenství. Odpovědi na tyto otázky budou zřejmě vždy předmětem sporů, nicméně - přestože Jared Diamond své názory místy přehnaně absolutizuje - lze jeho závěry přijmout přinejmenším jako dobře promyšlenou, fundovanou a v současné době těžko vyvratitelnou (a tedy z našeho hlediska pravděpodobnou) teorii, strukturovanou coby úctyhodnou stavbu vzájemně se doplňujících a podpírajících faktů a tezí. Kniha jednoduše řečeno pátrá po tom, proč některé civilizace vysílají své zástupce do vesmíru, zatímco u jiných se setkáváme s nejprimitivnějšími nástroji, proč vývoj lidstva na jednotlivých kontinentech postupoval tak odlišným tempem? Diamond je rozhodným odpůrcem rasového vysvětlení celého problému.Snaží se dokonce přesvědčit čtenáře např. o vyšším stupni obecné intelegence papuánských domorodců ve srovnání s běžným západoevropanem. Vývoj lidstva je podle něj ovlivněn především odlišností životního prostředí. Nepodceňuje ani úlohu jakýchsi dějinných náhod, neboť každý vývoj je vždy ovlivňován souhrami různých okolností. Konečně nastiňuje i jakousi filozofickou rovinu problému. Vychází z toho, že pohled euroasijské civilizace je jen jedním z mnoha a že pohled člověka odkojeného jinou civilizační skupinou může být v řadě ohledů a životních priorit zcela odlišný, aniž bychom my měli právo jej jakkoliv podceňovat. Takový přístup je asi jediným možným základem k pochopení pozoruhodných zvratů a zákonitostí v třináctitisíciletých dějinách lidského rodu.
Široce pojaté globální dějiny lidstva hledají příčiny rozdílného vývoje různých společenství a kultur na různých místech Země.
Item Description: Přeloženo z angličtiny
Bibliography: Obsahuje bibliografii a rejstřík
ISBN: 8072490478