Organická chemie - Cram, Donald James, 1919-2001; Hammond, George S. 1921-2005 (ČSAV, 1969)
Obsáhlá učebnice je koncepčně založena na aplikaci strukturní teorie nejen na sloučeniny, nýbrž i na reakce a postihuje tedy i způsob přeměny výchozích složek v produkty reakce. Vysvětluje principy organické chemie ze tříaspektů -v prvé skupině kapitol jde o příbuznost podle struktury, ve druhé o příbuzenství organických reakcí, třetí shrnuje příklady seskupování organických sloučenin podle původu, použití a chemické technologie. Tento postupvede k dobrémupochopení významu a souvislostí v oblasti reakcí a umožňuje "eliminaci rozsáhlé systematiky organických sloučenin".