Sympatie a pýcha u Davida Huma a Bernarda Mandevilla - Janoušek, Hynek, 1977-; Greco, Lorenzo, 1972-; Tomeček, Marek, 1976- (Togga, 2024)
Kniha se snaží představit Davida Huma jako myslitele, který je „moralistou, sociologem a historikem dříve, než je psychologem, aby mohl být psychologem“. Kniha diskutuje tři podoby obstarávané potřeby u Huma - potřeby kontaktu s druhými, potřeby blízkosti a potřeby chvály a uznání. Třetí zmiňovanou potřebu kniha pojednává s ohledem na Humovu originální koncepci věcně oprávněné pýchy, která je podle Huma podstatnou podmínkou ctnostného charakteru a jež, jak kniha argumentuje, je v morální psychologii dodnes relevantní. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Hume, David, -- 1711-1776; Mandeville, Bernard, -- 1670-1733; 17.-18. století; 17th-18th centuries; filozofové -- Velká Británie -- 17.-18. století; lidské chování; charakter; pýcha; sympatie; philosophers -- Great Britain -- 17th-18th centuries; human behavior; character; pride; sympathy; morální psychologie; monografie; monographs