Nultá hodina - Poncarová, Jana, 1983- (Motto, 2023)
Román odehrávající se v době těsně po druhé světové válce líčí návrat hlavní hrdinky do vlasti, kde už nic není takové, jako dřív, a ona může jen bezmocně přihlížet bouřlivým společenským změnám. Hedvika se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe. Z trosek se snaží znovu vystavět svůj někdejší život, postupně však zjišťuje, že se jednotlivé dílky poztrácely a nic už není jako dřív. Hrůzy války a léta odloučení ji s manželem odcizily, a do cesty jí navíc vkročil jiný muž. Hedvika mezitím bezmocně pozoruje, jak v její vlasti jednu totalitu střídá druhá. Podaří se jí vystoupit z neklidného bezčasí nulté hodiny? Nakladatelská anotace.
Keywords: české romány; Czech fiction