Židovská škola - Hradská, Katarína, 1956- (Marenčin PT, 2023)
Autorka popisuje vývoj židovského školství na našem území, společenské a politické podmínky, které židovské školství bezprostředně formovalo i ohrožovalo, přičemž muselo vzdorovat politickým a ideologickým tlakům a narůstajícímu antisemitismu. Přibližuje formování školní politiky v období 1. ČSR, postupné vyřazování židovských studentů ze studií na všech školách během slovenského státu, jakož i působení židovských lidových škol v pracovních táborech na území Slovenska. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 20. století; 1918-1945; Židé -- Slovensko -- 20. století; Židé -- Československo; dějiny školství -- Slovensko -- 20. století; dějiny školství -- Československo; židovské školy -- Slovensko -- 20. století; židovské školy -- Československo; antisemitismus; Jews -- Slovakia -- 20th century; Jews -- Czechoslovakia; history of education -- Slovakia -- 20th century; history of education -- Czechoslovakia; Jewish schools -- Slovakia -- 20th century; Jewish schools -- Czechoslovakia; antisemitism; monografie; monographs