Poslední sen - Almodóvar, Pedro, 1951- (Ikar, 2023)
Dvanáct textů významného španělského filmového režiséra a scenáristy jsou někdy skrytě a někdy zjevně autobiografická vyprávění o důležitých obdobích jeho života. "Tato kniha má žánrově nejblíže k útržkovité autobiografii. Čtenář získá maximum informací o mně jako o filmaři, jako o fabulátorovi a o tom, jak se v mém životě prolíná jedno s druhým." Takto autor definuje tento svazek v brilantním úvodu, který zároveň slouží k jeho zasazení do kontextu: dvanáct textů, které jej tvoří, zahrnuje několik období, od konce šedesátých let až po současnost, a odráží některé z autorových nejintimnějších obsesí. Nakladatelská anotace.
Keywords: Almodóvar, Pedro, -- 1951-; filmoví režiséři -- Španělsko -- 20.-21. století; filmoví scenáristé -- Španělsko -- 20.-21. století; film directors -- Spain -- 20th-21st centuries; film screenwriters; španělské prózy; autobiografické prózy; Spanish prose; autobiographical prose