Význam Číny pro evropskou vzdělanost : Leibnitz, Wolff, Bilfinger, Justi, Goethe, konfuciánství - Horyna, Břetislav, 1959- (Malvern, 2022)
Kniha popisuje intelektuální aktivity myslitelů raného německého osvícenství (Leibniz, Wolff, Bilfinger) při filosofické recepci kulturních výkonů staré Číny, která probíhala na podkladě jezuitských překladů hlavních děl čínské intelektuální tradice. Tato první systematická reflexe zcela odlišného čínského světa probíhala v historických kontextech, jejichž souvislostmi se tato knížka zabývá. Pozoruhodná je otevřenost vůči mnoha nosným představám čínského myšlení, s níž němečtí osvícenci vyzývali ke kulturní směně s Čínou. Rozpoznali ohromný potenciál Číny a zasazovali se všemi dostupnými prostředky o transkulturní kontakt, aniž by předem zkoumali, kdo bude nebo nebude jeho hegemonem. Vycházeli z předpokladu rovnoprávnosti obou civilizací, jejž dosud nikdo nevyvrátil. Dnes, kdy trpíce syndromem planetárního šíření vzájemné nenávisti odbýváme Čínu nejapnou žurnalistikou, by nám osvícenská rozumová inkluze mohla být příkladem. Nakladatelská anotace.
Částečně přeloženo z německého překladu latinského originálu, částečně přeloženo z němčiny
Keywords: německá filozofie; orientální filozofie; osvícenství -- Německo; konfuciánská filozofie; západní filozofie; vzdělanost -- Evropa; kulturní vlivy (čínské); German philosophy; Oriental philosophy; enlightenment -- Německo; Confucian philosophy; western philosophy; educational attainment -- Evropa; culture's influence (Chinese); monografie; monographs